שעם הינו השכבה החיצונית של עץ אלון השעם. שעם הוא מוצר אקולוגי ברמה של 100% העומד בכל הדרישות של הגנה ושמירה על איכות הסביבה.

"קליפת השעם", הקליפה שקולפים מעל עץ אלון השעם היא טבעית לחלוטין. העצים אינם נכרתים במהלך קילוף קליפת השעם המבוצעת בצורה ידנית ובזהירות מרבית ואינם ניזוקים. במטעי אלון השעם לא מקלפים את קליפת השעם עד שהעץ מגיע לפחות לגיל 25 שנה, אז העץ כבר מספיק בוגר והשעם מספיק עבה ומתאים לקילופו הראשון והבתולי.

את קליפות השעם מקלפים מהעץ באופן ידני כבר במשך מאות שנים, בצורה זאת העץ אינו ניזוק וקליפת השעם צומחת מחדש שוב ושוב ובכל פעם היא יפה יותר וחלקה יותר.

העץ הנדיב: מה אפשר להפיק מעץ אלון שעם אחד?

עצי אלון השעם יכולים לחיות מעל 200 שנה, כאשר תוחלת החים הממוצעת של עץ אלון שעם היא 170-200 שנה. עץ אלון השעם הממוצע מקולף בממוצע כ-17 פעמים וניתן לקלפו עד 20 פעמים במהלך חייו. הקילוף אינו פוגע בעץ ואף מסייע לו, והעץ מסיים את חייו כתוצאה מזקנה ואריכות ימים.

אלון השעם הוא אחד המשאבים הבלתי נדלים של הטבע, והתשואה הממוצעת של כל עץ היא כ-45 ק"ג שעם.

השאירו פרטים ויועץ מקצועי יחזור אליכם

    היכן מגדלים את עץ אלון השעם?

    עץ אלון השעם גדל בעיקר באזור מערב הים התיכון, שם תנאי הגידול הם אידיאלים עבורו:

    • אזור עם שמש, חנקן וזרחן נמוך, רמת אשלגן גבוהה ו p.hשל 4.8-7
    • גשם 400-800 מ"מ (16-32 אינץ) בשנה.
    • טמפרטורות של מינוס 5 עד 40 מעלות.
    • גובה 100-300 מטר (330-990 רגל)

    בכדור הארץ יש מעל 2,200,000 דונם של יערות שעם והייצור העולמי עומד כיום על 340,000 טון בשנה.

    בפורטוגל יש כ-730,000 דונם יערות של עץ אלון השעם (שליש מכל יערות השעם בעולם). פורטוגל מייצרת 50% מהתפוקה העולמית. הודות לתוכנית הממשלה והאיחוד האירופאי לחידוש יערות השעם בכל שנה נוספים בפורטוגל כ-10,000 דונם של יערות שעם בכל שנה ושנה.

    יערות עץ השעם תורמות תרומה משמעותית לכלכלה ולאקולוגיה של המדינות הנמצאות במערב הים התיכון (פורטוגל, מרוקו, ספרד, צרפת, איטליה, אלג'יריה ותוניסיה(. מעריכים כי כיום יש מספיק שעם בפורטוגל לביקוש במאה השנים הבאות.

    מדינה דונם אחוזים
    פורטוגל 730,000 32.5%
    ספרד 500,000 22%
    אלגי'ריה 410,000 18%
    מרוקו 340,000 15%
    צרפת 100,000 4.5%
    טוניסיה 99,000 4.3%
    איטליה 90,000 3.7%
    סה"כ 2,269,000 100%

     

     

     

     

     

     

     

    מדינה ייצור שעם אחוזים
    פורטוגל 185,000 54%
    ספרד 88,000 26%
    אלג'יריה 20,000 6%
    איטליה 18,000 5%
    מרוקו 15,000 4%
    טוניסיה 9,000 3%
    צרפת 5,000 1%
    סה"כ 340,000 100%

     

     

     

     

     

     

    האם לשעם יש את אותה איכות בין המדינות?

    בכל המדינות יש לעצי השעם את אותה האיכות. ההבדל הוא בין עץ לעץ.

    כיצד השפעת הגדלת חומרי הגלם שמקורם בצפון אפריקה משפיעה על איכות המוצר?

    לא צפויה כל השפעה על איכות השעם. כל החומרים כפופים למשטר באיכות זהה.

    מהם הגורמים שקובעים את כמות ייצור השעם בכל שנה?

    1. מספר העצים שניתן לקלף (פעם ב- 9  שנים)
    2. אקלים – תנאים גנטיים וביולוגים
    3. ייעור, ניהול ושיטות מסחר.

    מהם הגורמים שיקבעו את מחירו של השעם?

    כמו מוצרים אחרים, המחיר נקבע ע"י היצע וביקוש, גורמים נוספים הם איכות המוצר (פגמים, נקבוביות, עובי).


    מדוע המדע אינו יכול להתגבר על מאפייני השעם? ומהם הפיסיקליות, הכימיות והמאפיינים של השעם? 

    פלאי הטבע: בשעם יש תכונות מדהימות (40 מיליון תאים בסמ"ק אחד של שעם)

    בידוד – השעם הוא בעל כושר בידוד מעולה מבחינה תרמית, אקוסטיקה וכנגדוויברציות.
    השעם כמעט בלתי חדיר לנוזלים וגזים ובעל כושר התנגדות ללחות למשך שנים רבות.

    פחיסות – שעם קל לדחיסה והוא ניתן לדחיסה עד כדי 50% מעוביו מבלי לאבד מגמישותו, השעם גם ניתן לדחיסה במימד אחד מבלי להגדיל את המימד השני.

    משקל – השעם מאוד קל, סמ"ק אחד של שעם שוקל רק 0.16 גרם רוב נפחו הוא גז.

    זיכרון אלסטי – לשעם יש זיכרון אלסטי, יש לו תכונה שהוא תמיד רוצה לחזור לגודלו המקורי.

    מהו הרכבו הכימי של השעם?

    המדע אינו יכול להתגבר על מאפייני השעם. המבנה הכימי של השעם דומה מאוד לזה של חלת דבש, כל סנטימטר מעוקב מכיל כ-40 מיליון תאים.
    התאים והרווחים בניהם מכילים תערובת גז הדומה לאוויר וזה מה שעושה את השעם ליוצא דופן ומיוחד כל כך.

    ההרכב הכימי של השעם הוא:

    • ליגנין (20%) – אחראי על המבנה הייחודי של השעם.
    • שעמן (45%) המרכיב העיקרי של דפנות התאים, כמעט בלתי חדיר לנוזלים וגזים, עמיד גם נגד אש וחרקים ואינו מושפע ממים, אחראי על החוסן של הפקק.
    • ) Ceroids5%) – תרכובות הידרופוביות שמבטיחה אטימות למים .
    • סוכרים (20%) רכיבים בתא המסייעים להגדיר את מבנה התא.
    • הטאנינים (5%) – תרכובות . polyphenolic
    • תרכובות נוספות (5%) הם רכיבים אורגניים של דפנות התא.

    תא השעם נוצר בסתיו, הוא בנוי בצורה של מחומש או משושה, גובה התא כ-0.045 מ"מ.


    מהו רוב השימוש בשעם?

    כ-50% מהשעם מיועד לייצור פקקי שעם. שימושים נוספים הם: בידוד תרמי, בידוד אקוסטי ובידוד מויברציות. הקליפה הראשונית שמקלפים נקראת הקליפה הבתולית ומשמשת בעיקר לייצור לוחות בידוד ואריחי שעם.

    החל מהפעם השלישית שמקלפים את עץ אלון השעם הנקרא קילוף "שעם רבייה" משמש השעם לייצור פקקי שעם.

    מהם השימושים של השעם?

    השעם משמש לייצור של אריחי שעםלוחות נעיצים משעם לתזכורת, ידיות של חכות, אטמים, כדורי גולף והוקי, אטמים, שסתומים ובידוד. ישנו גם שימוש של שעם במעבורת החלל.

    שום חלק מהשעם אינו מבוזבז: יש לו פחת של 0%. גם את גרגירי השעם שנשארו אוספים ומעבדים מחדש, אפילו חלקיקים קטנים מאוד של אבק אוספים והם משמשים כדלק לחימום דודי המפעל.

    מדוע אנו צריכים להשתמש בשעם?

    מלבד היותו מוצר ידידותי לסביבה, רצפות השעם משלבות קלות של תחזוקה, יופי, פונקציונאליות ורגישות סביבתית.


    אולי יעניין אתכם גם: